Organica Vita

Organica Vita bavi se ekološkom proizvodnjom ljekovitog bilja i uljarica, te preradom i proizvodnjom hladno prešanih ulja, namaza i proteina, većinom od vlastite sirovinske osnove. Osnovne biljne kulture činile su kamilica, uljna tikva i konoplja, koje se dorađuju u finalne proizvode. Više o finalnim proizvodima možete pronaći na linku

Poljoprivredna proizvodnja novih kultura ljekovitog bilja

U 2018. godini Organica Vita započela je s uvođenjem novih kultura ljekovitog bilja: različka (Centaurea cyanus) i jaglaca (Primula Veris).  Različak se trenutno uzgaja na površini 5 ha. Uglavnom se koriste suhe cvjetne glavice i latice u čajevima i za proizvodnju ulja i ekstrakata. Različak je također pronašao primjenu u vrhunskoj gastronomiji jer popularnost jestivog cvijeće sve više raste.

Organica Vita u 2018. je započela s proizvodnjom sadnica jaglaca. U 2018. također su posađeni jaglaci na površini 1 há. Jaglac je trajnica i prvi rezultati očekuju 2021. godine kada će cvijet prvi puta biti pokošen i osušen.

U 2019. obrt je započeo i proizvodnju vlastitih sadnica jaglaca. Jaglac je namijenjen za proizvodnju suhih cvjetova koje će se koristiti u čajevima i ekstraktima u farmaceutskoj industriji. Jaglac se diljem Europe koristio kao samoniklo bilje, a nastojanja su da se nađe način za plantažni ugoj. U Europi trenutno postoji svega nekoliko plantaža gdje se jaglac uzgaja za potrebe farmaceutske industrije. U 2019. godini Organica Vita započinje i proizvodnju vlastitih ekoloških sadnica jaglaca od ekološkog sjemena koje će zasaditi na površini još 1 há.

Nema proizvođača za prikaz.